Fiskenes livsvilkår

Hos Musholm følger vi ørredens naturlige livscyklus. Fiskene klækkes i kildevand, vokser op i ferskvand og sættes til sidst ud i havet. Her lever fiskene inden for store net, der er monteret under store flydende opdrætsringe.

God plads
Der er ingen lovkrav til bestandstætheden for fisk, men i Musholms havbrug har fiskene god plads, når de svømmer rundt under åben himmel.

Fiskene vokser meget, når de kommer i havet, men selv når de er allerstørst har vi aldrig mere end ca. 7-9 fisk per 1000 liter vand.

Det svarer til at fiskene kun optager ca. 2,5 % af pladsen i opdrætsnettet mens 97,5 % af pladsen er vand at svømme i.

Tæt opsyn
Musholms medarbejdere ser dagligt til fiskene på havet. De holder blandt andet øje med fiskenes appetit og kan justere foderet efter det og vejrforholdene. Ses der tegn på sygdom, tilkaldes en dyrlæge, der har speciale i fiskeopdræt.

Code of Conduct på vej
I EU arbejdes der på at etablere et fælles regelsæt, en såkaldt Code of Conduct, for dyrevelfærd i akvakultur. Det kan man læse mere om hos Dansk Akvakultur.

Fiskene vaccineres to gange
Regnbueørrederne vaccineres i dambrugene, hvor ynglen dybvaccineres mod rødmundsyge, når fisken har en størrelse på 3-5 gram. Det giver en vis beskyttelse med sygdommen, men dog ikke en fuldstændig beskyttelse, mens ørreden er på dambruget.

På havet er fiskene mest udsat for bakterier, der giver fiskesygdommene Vibirose og Furunkulose. Derfor stikvaccineres hver fisk med nål om vinteren, inden den sættes ud på havet. Vaccinerne er i stand til at yde 50-75% beskyttelse mod sygdommene.

Ingen lakselus
Fisken på Musholms havbrug har ikke lakselus. Lakselus er en parasit, som lever naturligt hos vilde laksefisk i havområder med salinitet på ca. 3% eller mere. Lakselus giver problemer for lakseopdræt f.eks. i Norge.

Musholms havbrug er placeret i havområder med en lavere salinitet mellem 1 – 2%, og fisken er kun på havbruget i 6 – 8 måneder, hvorefter det braklægges i 3 måneder hvert år. Derfor kan lakselus ikke udvikles her, og derfor har lakselus aldrig været et problem i dansk opdræt.

Se fiskenes levevilkår

Se fiskenes levevilkår

Når fiskene får medicin på havet
Det sker ind imellem, at ørrederne angribes af fiskepatogene bakterier, altså bakterier, der kun fremkalder sygdom hos fisk. Og det kan betyde, at en dyrlæge ordinerer. at bestanden skal behandles med medicin, der er tilsat foderet.

Når fiskene har fået en behandling med medicin, er fiskene i karantæne i 40 dage, før den kan høstes og slagtes. Det sikrer, at ørreden er fuldstændig fri for medicinrester.

Kontrolleret medicinering
Medicinen er dels reguleret under miljøbeskyttelsesloven og dels kontrolleret og overvåget af en dyrlæge. Medicinfoder fås kun på recept efter et dyrlægebesøg og kun til den ordinerede behandling. Lovgivningen sætter derudover grænser for brugen af medicin med sine kriterier for vandkvaliteten.

Grænserne er lavt sat af forsigtighedshensyn. Og Musholm har fået udført videnskabelige beregninger af, hvor meget medicin, der kan anvendes uden at koncentrationerne overskrider de gældende grænser. Nyere forskning lægger op til, at grænserne godt kan hæves uden at det skader miljøet.

Se strygning af æg og vaccination