Kokkelandsholdet tester dansk havopdrættet ørred til VM-menu

Vil have folk til at spise klimavenligt

Kokkelandsholdet tester dansk havopdrættet ørred til VM-menu

Når det danske kokkelandshold i 2022 rejser til VM i Luxembourg – for at hente guld hjem til Danmark – er det samtidig med ambitionen om at vise verden, hvordan vi kan spise mere klimavenligt. Tirsdag kunne de præsentere deres gastronomiske arbejde med havopdrættede ørreder og ørredrogn på Musholm Ø midt i Storebælt.

Danske fødevarer betragtes som nogle af verdens bedste og er omdrejningspunktet i den danske gastronomiske opblomstring, som de seneste år bl.a. har kastet flere Michelin-stjerner, Bocuse-d’Or-trofæer og begejstrede internationale gastroturister af sig.

Men for det danske kokkelandshold er det ikke nok, at vores mad og fødevarer er af høj kvalitet og smager godt. Det skal også pege fremad og være klimavenlig.

Derfor eksperimenterer nogle af Danmarks bedste kokke nu med havopdrættede ørreder fra havbruget Musholm på Vestsjælland som et muligt element i deres kommende VM-menu. Tirsdag gav de en prøve på deres foreløbige arbejde for en gruppe engagerede havbrugsinteresserede personer, heriblandt borgmester i Slagelse Kommune John Dyrby Paulsen (A) og folketingsmedlem Jacob Jensen (V).

MF Jacob Jensen (V) og Borgmester John Dyrby Paulsen (A) 

”Når vi skal repræsentere Danmark, så skal vi selvfølgelig komme med det skarpeste håndværk og en gastronomisk oplevelse på allerhøjeste niveau. Men vi skal også bruge vores platform til at vise verden og den almindelige forbruger, hvor vi skal hen med vores mad. Vi skal spise mere klimavenligt. Det er derfor afgørende for os, at den menu, vi skal vinde guld med, både smager godt og peger fremad,” siger Morten Juul Andersen, adm. direktør for Dansk Gastronomisk Union, der står bag kokkelandsholdet.

Han fortsætter: ”Derfor tester vi i øjeblikket havopdrættet ørred fra Musholm som et af elementerne i menuen. Fisk er en af de mest bæredygtige proteinkilder, vi kan få i vores mad. Og vi er stolte af, at vi i Danmark producerer fisk af høj kvalitet med et meget lavt CO2-aftryk.”

Gæster, kokke og tjenere til prøvesmagning på Musholm Ø

Danmark kan blive internationalt foregangsland

Omlægning til en mindre klimabelastede fødevareproduktion er afgørende for verdens evne til at modvirke klimaforandringerne.

Hos havbruget Musholm ser man stort potentiale i en klimaeffektiv produktion af fødevarer i form af havopdrættede ørreder og glæder sig over kokkelandsholdets gastronomiske arbejde med deres fisk.

Daniel i front for kokkenes arbejde. I baggrunden Tommy og Bjarke

”Vi er glade for, at kokkelandsholdet ønsker at sætte fokus på, at vi bør spise mere klimavenligt. For vi bliver nødt til at tænke over, hvor meget vores mad belaster vores klima og miljø. Efterspørgslen efter fisk stiger i takt med en voksende global befolkning, og vi har i Danmark i mange år haft stort fokus på at være blandt de bedste i verden til at opdrætte fisk på en ressourceeffektiv måde med lavt klimaaftryk – og under hensyn til natur og miljø. Vi har derfor mulighed for at deltage i den internationale udvikling af akvakultur på landbaserede anlæg og på havet, som både kan inspirere og påvirke resten af verdens fiskeopdræt,” siger Niels Dalsgaard, adm. direktør hos Musholm.

Peber-gravad havopdrættet ørred m. bagt rødbede, grillet artiskok og peberrodscreme

Hos Musholm bliver 1,2 kg foder til cirka 1 kg ørred. Samtidig sker opdrættet med et lavt energiforbrug, så det samlede klimaaftryk er cirka 1,65 kg CO2 for 1 kg rund, urenset havopdrættet ørred. Det er lavt i forhold til mange andre former for animalsk produktion.

Niels Dalsgaard håber i fremtiden at skabe et endnu større kendskab til fordelene ved fiskeopdræt på åbent hav blandt de danske forbrugere. En øget produktion vil samtidig kunne bidrage til øget beskæftigelse og økonomisk vækst i landdistrikterne.

Bagt, marineret havopdrættet ørred m. syltet æble

”Interessen for havopdrættede ørreder er stigende. Specielt i udlandet. I Danmark er det generelle kendskab til fordelene ved havbrug dog stadigvæk lavt. I dag eksporterer vi cirka 80 procent af vores fisk, men vi vil i virkeligheden gerne, at fiskene bliver spist her i Danmark, så vi mindsker behovet for transport. Så vi håber selvfølgelig, at kokkelandsholdet kan være med til at inspirere den almindelige danske forbruger til at sætte pris på ørred og ørredrogn. En øget interesse og produktion vil samtidig kunne bidrage til økonomisk vækst og arbejdspladser hos de virksomheder her i Vandkantsdanmark, som er en del af fiskenes produktionsmæssige værdikæde.”

Musholm A/S har drevet havbrug i Storebælt siden 1979. De havopdrættede ørreder leveres til forædling i Danmark, men eksporteres også til Europa og Sydøstasien.

Musholm havbrug øst

Om arrangement

Den lille ø Musholm midt i Storebælt dannede tirsdag den 14. september rammen, da det danske kokkelandshold og Musholm A/S i samarbejde inviterede til en gastronomisk oplevelse baseret på dansk havopdrættet ørred og ørredrogn.

For yderligere information, kontakt:

Morten Juul Andersen, adm. direktør for Dansk Gastronomisk Union, 2184 6496

Niels Dalsgaard, adm. direktør hos Musholm A/S, 2168 8753