Flot fremvisning fra nysgerrige elever om fisk fra havbrug

Havbrugsmedarbejder, Dennis, blandt elevernes udstillede projekter om havbrug. Foto: Musholm A/S

Elever fra Skolen på Herredsåsen afsluttede årets praksisfaglige LEAPS-forløb med en fremvisning for familie, samarbejdende virksomheder og andre interesserede.

Skolens elever har samarbejdet med flere lokale virksomheder og til afslutningen formidlede de, hvad de havde lært og deres bud på løsninger på virksomhedernes udfordringer. Igen i år har Musholm været glade for et godt samarbejde med skolen der startede sidste år.

Malthe og Dennis fra Musholm deltog til fremvisningen d. 13. marts og tidligere har de også været ude hos eleverne, og haft dem på besøg på havnen på Reersø.

Det var en dag med  mange mennesker, god stemning, og børnene var stolte og glade over at vise frem. 3.-klasserne fra forløbet med Musholm havde forældre og familie som kom forbi og kiggede og blev fortalt om Musholm, opdræt og fisk.

Dennis og Malthe fik også mulighed for at snakke med nogle forældre der havde mere dybdegående spørgsmål om fiskeopdræt.

3.-klasserne startede med en dag på havnen

Årets samarbejde med Skolen på Herredsåsen startede med at 3.-klasserne besøgte Musholm på Reersø havn i januar måned.

Malthe havde dem med havbrugsmedarbejdernes kantine, hvor eleverne fik en præsentation af hele værdikæden fra klækning af æg til ørreden er vokser sig stor i havbruget. Eleverne så videoer fra Musholm og stillede mange spørgsmål undervejs. Både de helt konkrete om fiskeopdræt men også om verdens største hvaler og meget andet.

Formidling er kun en lille del af mit arbejde, men jeg nyder at møde børn og forklare, hvad vi laver. Det giver altid mange nysgerrige spørgsmål i mange retninger. Noget af det sjove er, at der skal svares meget lavpraktisk og ligetil, når det er børn, der spørger.

Malthe som er uddannet biolog og har været hos Musholm i 6 år.

Malthe viser film om, hvordan fiskene passes

Lærte om arbejdet på havbrug

Mens det ene hold var hos Malte havde Dennis det andet med ude for at se arbejdsskibene på kajen og bagefter inde for at se på arbejdstøj. Børnene prøvede det og synes det var meget sjovt.

Imens fortalte Dennis om arbejdsgangene på havbruget med fodring, høst og at fortalte om, at det også er nødvendigt at have dykkere i Musholm for at tage bundprøver, skifte net og meget andet.

Også Dennis fik mange spørgsmål og måtte både svare på, at hans yndlingsfarve selvfølgelig er blå som havet

og at alle fisk bliver bedøvet så snart de tages op af vandet og inden de aflives.

Det er spændende at formidle det vi laver hos Musholm. Det interesserer mig og mange ved ikke, hvad havopdræt er. Det er sjovt med børn, og de kommer med nogle vilde spørgsmål, men det er lige så spændende og vigtigt med voksne.

Dennis arbejdede med biler og logistik, men kom til Musholm som havbrugsmedarbejder for mere end 7 år siden. Dennis er desuden uddannet erhvervsdykker hos Musholm for cirka 4 år siden.

Dennis fortæller i fabrikshallen – bl.a om arbejdet som dykker

Madmodige elever fik smag for ørred

Eleverne fik smagsprøver på havopdrættet ørred

 

Under besøget hos Musholm skulle 3.-klasserne selvfølgelig smage på havopdrættet ørred.

Der blev næsten spist helt op af både rå og røget fisk.

Ikuraen, den saltede rogn, blev også prøvet men med lidt større skepsis.

 

 

 

 

Da Malthe og Dennis besøgte skolen senere i forløbet, tilberedte elever selv Musholms ørred med stor succes.

Musholm takker for samarbejdet og deltager gerne igen.

Læs mere om afslutningen på årets LEAPS-forløb på TV-Kalundborg